Miech do rozpalania grilla, dmuchawa
Opis
Miech do rozpalania grilla, dmuchawa długość 42 cm- Pasja i sposób na realizację kulinarnych umiejętności.
Praktyczny i solidnie wykonany miech do rozpalania grilla, kominka lub ogniska. Pozwala uzyskanie odpowiedniego żaru w bezpieczny i szybki sposób.
Dmuchawa wykonana została ze sklejki, ale zakończenie jest metalowe, co zapobiega zniszczeniu jej przez wysoką temperaturę.
- Materiał - sklejka z metalową końcówką
- Długość - 42 cm
Przydatne wskazówki dotyczące grillowania:
- Rozpalenie grilla może trwać około 20-30 minut, dlatego warto przystąpić do rozpalenia grilla z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Czas pieczenia jest tym dłuższy, im więcej produktów zostało wyłożonych na ruszt.
- Ruszt na potrawy można umieścić na różnych wysokościach nad paleniskiem: im wyżej jest umieszczony, tym potrawy grillowanie są w niższej temperaturze.
- Podczas grillowania sprawdzać okresowo stan potrawy, odwracając ją szczypcami max. 1-2 krotnie.
- Dla uniknięcia zapalenia się wytapiającego się tłuszczu zaleca się odcinanie zbędnych kawałków tłuszczu z mięsa przed jego grillowaniem.
- Należy zawsze myć ręce przed i po kontakcie z surowym mięsem, nie używać tych samych akcesoriów i pojemników do kontaktu z mięsem surowym i upieczonym.
- Pieczenie większych ilości mięsa będzie ułatwione po jego nacięciu.
- Posmarowanie potrawy cienką warstwą oleju jadalnego bądź oliwy (przed umieszczeniem na ruszcie) umożliwi równomierne przypieczenie.
- Maksymalna masa żywności na ruszcie wynosi 1.5 kg. Grillowana żywność powinna być rozłożona równomiernie na całym ruszcie. Maksymalna masa żywności na podgrzewaczu wynosi 0,3kg.
Zakończenie pracy i przechowywanie:
- Po skończonej pracy należy zawsze upewnić się, czy grill jest zimny.
- Usunąć popiół z misy upewniając się, że żar wygasł i nie spowoduje pożaru w miejscu składowania.
- Oczyścić i umyć ruszt.
- Grill przechowywać w czystym i nie zawilgoconym pomieszczeniu.